Wijzen op uw rechten en de cautie
Als u door de politie wordt aangehouden, wordt aan u verteld waarvan u wordt verdacht en u gewezen op uw rechten. Aan u wordt medegedeeld dat u niet tot antwoorden verplicht bent. Dit is de cautie. Er wordt een folder met uw rechten uitgereikt en u mag contact opnemen met een advocaat. Als u zelf geen vaste advocaat heeft, krijgt u een advocaat toegewezen die op dat moment piketdienst heeft. Ook onze advocaten nemen deel aan de piketregeling en kunnen u in piket bezoeken. U kunt ons ook altijd als voorkeursadvocaat opgeven.
Insluitingsfouillering
Na de aanhouding wordt u overgebracht naar een politiebureau of cellencomplex waar u zult worden ingesloten, in afwachting van het politieverhoor. U wordt aldaar gefouilleerd om te kijken of u geen scherpe voorwerpen bij u heeft. Ook worden alle spullen die u bij u hebt (zoals een telefoon en sieraden) in een sealbag gedaan. Deze goederen krijgt u weer terug wanneer u naar huis mag.
Zuilen
Vervolgens zullen er foto’s van u worden gemaakt en worden vingerafdrukken genomen. Dit gebeurd door middel van de ID-zuil. Op die manier wordt ook uw identiteit geverifieerd.
Insluiting en contact met advocaat
Daarna zult u worden ingesloten in afwachting van de komst van uw advocaat. Als uw advocaat is gearriveerd, kunt u de zaak met uw advocaat bespreken en kan uw advocaat indien gewenst iemand inlichten over uw aanhouding. Ook kan de advocaat een vriend of familielid vragen om kleding voor u te brengen.
Politieverhoor
Na het gesprek met uw advocaat, zal de politie uiteindelijk met u in verhoor gaan.
Wat gebeurt er daarna?
Na het verhoor zal de officier van justitie beslissen wat er verder met de zaak zal gebeuren. Lees hier meer over de mogelijkheden met betrekking tot de afdoening van uw zaak.
Wilt u weten hoe lang de politie u mag vasthouden? Daarover leest u hier meer.
Bekijk hier ons filmpje over hoe de procedure verloopt van aanhouding tot vonnis.